Split

O nama

Bogoslužja

BOGOSLUŽJE

  • Nedjeljom u 10.00 sati na adresi Trščanska 48. Napomena; Zadnju nedjelju svakog mjeseca, bogoslužje će se održavati u 18 sati.
  • Slavljenje i obožavanje Gospodina, svjedočanstva i propovjedi osnovne su značajke druženja nedjeljom.

MOLITVENI SASTANAK

  • Utorkom u 19.00 sati na adresi Trščanska 48.
  • Molitva je važni dio života svakog vjernika.

BIBLIJSKA GRUPA I UČENIŠTVO

  • Svake druge srijede u 19 sati.

 

Svjedočanstva

Rođen sam prije šezdeset godina u seljačko-zemljoradničkoj porodici rimokatoličke vjeroispovijesti. U porodici se Bog štovao u onoj mjeri, odnosno na način na koji je crkva dozvoljavala, a i samo društveno uređenje nije bilo sklono vjerovanju u Boga. Nakon osnovne škole otišao sam od roditelja, završio srednju školu i oženio se te dobio sam kćerku. U dvadesetšestoj godini imao sam vlastiti ugostiteljski lokal, a u tridesetoj bio sam sasvim situiran jer sam imao vlastiti stan (garsonijeru) u novogradnji, garažu, lokal i auto. Bio sam pun sebe misleći da je to moja pamet stekla. Zarađivao sam puno novca i bila su mi dostupna sva zla ovoga svijeta. Novac je bio moj gospodar. U tridesetčetvrtoj godini rodio mi se sin i ja sam misli na sve i svakoga, a na Boga najmanje, skoro ništa. Ipak, kroz život sam zaista puno puta bio u pogibeljnoj situaciji, pogotovo u vrijeme rata, pa sam se znao upitati: Bože zašto me čuvaš?

U pedesetčetvrtoj godini odlazim iz zaista dobre obitelji. Ni sada ne znam zašto, ali desilo se. Svima nam je bilo grozno i sve sam to znao, ali jednostavno nisam mogao ništa napraviti. Koliko god sam prije sebe smatrao uspješnim tada nisam mogao učiniti ništa, iako sam znao da svi patimo. Sa ženom s kojom sam otišao dobio sam poslije dvije godine kćerku koju sada nazivam Božjim darom. Iako sam se s njenom majkom razišao nakon tri godine maksimalno se brinem o djetetu. Nakon odlaska iz obitelji nastavio sam imati kontakte s djecom.

Na nagovor moje nove družice sudski sam se rastavio od moje supruge u listopadu 2009., ali se nisam ponovno vjenčao. Nisam nikad razmišljao otići od svoje obitelji, a život s novom družicom postao je pakao. Međutim, nisam se mogao odlijepiti od nje.

Sin mi se 2009. zaposlio na benzinskoj postaji na auto putu u Vrpolju kod Šibenika i tu među kolegama primjećuje čovjeka koji se po mnogo čemu razlikuje od ostalih u pozitivnom smislu. Kad su jednu noć bili zajedno u smjeni kolega mu je rekao da svakodnevno čita Bibliju, da živo koliko je god moguće po Božjoj riječi i pozvao ga je da dođe u njegovu crkvu Isusa Krista. Mome sinu se jako svidjelo u zajednici i odlučio se obratiti Bogu. Ukratko me je upoznao o tome, bez osobitih detalja, ali sam ja dobio informaciju da se on drastično mijenja na bolje. Prestao je pušiti, odbacio je alkohol, nije više izlazio po noćnim lokalima i postao je veoma poslušan majci, baki i ostalima u svojoj sredini. Svi su bili ugodno iznenađeni, a meni je to pogotovo bilo drago.

U međuvremenu otišao sam od nove družice. Jednog dana sin je došao kod mene u Split i dugo mi pričao o Bogu i Bibliji, a mene je bilo sram da mi on govori o tome. Ali Bog je uslišao njegove molitve! Sada smo opet obitelj, ali s jednim članom više. Godine 2011. ponovno sam se vjenčao sa svojom suprugom, a sin me upoznao s jednim krasnim čovjekom po imenu Mijo Puljiz. S njim se nekoliko puta razgovarao i predložio mi je da dođem u kršćansku crkvu Isus – svjetlo svijeta jer je uvidio da se ne mogu nositi s nastalom situacijom. Tako sam prvi put došao u Tršćansku 48 i to baš kada je započeo Alpha tečaj. U početku nisam ništa razumio, ali kad sam prvi otvorio Bibliju i počeo čitati Novi zavjet počinjao sam shvaćati koje sam blagodati propustio u dosadašnjem životu i moj se život počeo drastično mijenjati.

Kad sam se obratio Bogu da okajem svoje grijehe oprostio sam i onima za koje sam smatrao da su mi napravili nešto nažao, a moj je srce tada zaista bilo olakšano i bez tereta. 1. srpnja 2012. krstio sam se u vodi i ime Isusa Krista, našeg spasitelja i otkupitelja, i bio sam veoma sretan zbog toga, a moj sin još više. Život mi je krenuo u drugom pravcu, u smjeru ljubavi, poniznosti, praštanja, milosrđa prema svim ljudima, a moje je srce bilo ispunjeno radošću.

Puno sam predan svojoj kćerkici koja ima četiri i po godine i koju želim odgajati po Božjim pravilima i koja će jednog dana kad odraste prihvatiti Isusa Krista u svoje srce. S braćom i sestrama u zajednici imam zaista odlične odnose, pune uvažavanja i ljubavi, pa si svi naši susreti u znaku Božje milosti.

Moja šira porodica, a i okolina, uviđa promjene na meni, a ja svima svjedočim i pričam o Bogu bez straha i kolebanja. Materijalne vrijednosti za kojima sam prije toliko trčao izgubile su svaku smisao, a vjera u našeg Otkupitelja i Spasitelja je na prvome mjestu i to me ispunjava neizrecivom radošću.

Upoznavajući Boga shvatio sam da me je On tijekom cijelog mog dosadašnjeg života štitio, mazio, davao mi, bio uz mene te da je sve po Njemu i zbog Njega. Shvatio sam da sam sve ovo morao proći da bih Ga upoznao i bio Mu zahvalan. Slava i hvala Gospodinu Isusu Kristu za vijeke vijekova. Amen.

Vizija Misija Ciljevi

SURADNJA S DRUGIM KRŠĆANSKIM CRKVAMA I UDRUGAMA

Polazeći od Riječi koja kaže da je Krist Glava Tijela, Crkve (Kol 1:18; Ef. 1:10), odnosno da su crkve Njegovo tijelo, a pojedinci udovi (1 Kor 12:27) naša crkva spremno i dragovoljno surađuje s drugim crkvama i udrugama te tako oživotvoruje Kristovu zapovijed da imamo ljubavi jedan prema drugome i da će se po tome znati da smo Njegovi učenici (Iv 13:35; v. 1 Iv 4:21). Spoznaja da su Božji darovi i službe različiti (1 Kor 12) i da nikome nije dano sve potiču na suradnju koja donosi više plodova za kraljevstvo Božje (Izr 15:22; 24:6), a braću i sestre zbližava. Zbog toga naša crkva pokreće ili se rado odaziva na inicijative koje promiču širenje evanđelja i Božjeg kraljevstva, koje uzvisuju Kristovo ime i služe Njemu na čast i hvalu. Zato njeni članovi sudjeluju na regionalnim molitvama, odlaze na konferencije poput Čuvar brata svoga i Kraljeve kćeri, članovi su udruge Gideonita itd., a crkva suorganizira praćenje manifestacija poput ProChrist, ugošćuje pastore i misionare koji drže propovijedi i seminare, surađuje s organizacijom Youth with a mission itd.

 

 INDIJA POMAGANJE POTREBITIH

Bog je u Svojoj Riječi jasno naglasio da siromaha nikad neće nestati (Pnz 15:11; Mk 14:7) i zato je kršćanima stavio na srce brigu za one kojima je pomoć potrebna (Izr 19:17; 28:27; Mt 25:31-46). Naša se crkva, u okviru svojim mogućnosti, brine za one koji trebaju pomoć, a stalno u uključena u potpomaganje školovanja jedne djevojčice iz Indije, u Peddathandi, blizu Khammama. Za nju se svaki mjesec prikupljaju sredstva koja se potom prosljeđuju misiji Gospel for tribals social service society (osnovao ju je 1994. biskup Jacob Marineni) koja ima organiziranu skrb za brojnu djecu poput nje, a kojoj je u njihovoj neimaštini svaki prilog dobrodošao.

 

KNJIŽARA SA KRŠČANSKOM LITERATUROM

Svakom kršćaninu Biblija je knjiga koja mu daje svagdanji kruh potreban za njegov duhovan život. Uz nju postoje i druge knjige koje pomažu duhovni rast, koje daje smjernice i objašnjenja za mnoga pitanja koja tište one koji žele živjeti u skladu s Božjim načelima. Upravo takva literatura nudi se u knjižari u sklopu naše crkve. Tu se mogu naći tumačenja Biblije, knjige svjedočanstava o obraćenjima i borbi za kršćanske istine, zatim djela o raznim problemima iz duhovne sfere i izgradnje, pobudna štiva itd. Zanimljivi naslovi te imena poznatih i uglednih autora dobar su razlog da se knjige pogledaju i izabere ona najprivlačnija.

RAD IZVAN SPLITA

KAŠTELA – molitveni oltar

Kaštela spadaju u ona područja u kojima nema crkve ni organiziranih kršćana pa zato nad njima vlada duhovna tama. Da bi se ona probila i pripremio put za evangelizaciju, a potom i osnivanje crkve, naša je crkva pokrenula molitveni oltar u Kaštel Sućurcu, u kući koju nam je za tu svrhu dobrohotno stavio na raspolaganje jedan brat. Tu se svake druge subote okupljaju braća i sestre na molitvu za taj kraj i biju boj sukladno riječima apostola Pavla (Ef 6:12): Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv Vrhovnikâ ovoga mračnog svijeta: protiv zlih duhova koji borave u nebeskim prostorima. Briga o djelatnosti u Kaštelima povjerena je bratu Leu Radmilu.

 

MUĆ – izgradnja braće i sestara

Zbog udaljenosti od Splita dio braće i sestara ne može sudjelovati u aktivnostima crkve onoliko koliko bi oni htjeli pa zato ostaju uskraćeni za dio duhovne izgradnje. Da bi se taj problem ublažio crkva je pokrenula „odlazak na teren“ na šire područje Muća, točnije u Gizdavac i Postinje Gornje jedanput mjesečno. Na sastancima s braćom i sestrama razmatra se određena tema, razgovara o stvarima koje ih tište i moli kako za osobne potrebe tako i za probuđenje u tom kraju. Treba istaknuti da su se sastanku u Gizdavcu  pridružile i četiri mlade sestre iz međunarodne kršćanske organizacije Youth with a mission, čiji su članovi tih dana boravili u Splitu, a koje su nas ohrabrile proročkim riječima o nastavku ovog rada. Rad u Muću vode sestra Ksenija Vrgoč i brat Arsen Duplančić.

 

SINJ – misijski rad

Zahvaljujući jednoj sestri koja nam je velikodušno stavila na korištenje svoju kuću u predgrađu Sinja, naša je crkva dobila postaju za misijski rad u Sinju i njegovom kraju. Početkom 2013. otišli smo nekoliko puta na evangelizaciju u Sinj uz prethodno sastajanje u misijskoj kući u kojoj smo slavili Boga, zahvaljivali Mu i molili za probuđenje u tom kraju. Nakon toga odlazili smo na glavni trg gdje smo pjevali Bogu, dijelili Nove zavjete i drugu kršćansku literaturu te razgovarali s prolaznicima.

Sljedeći korak u evangelizaciji bilo je prikazivanje američkog filma Odvažni u Galeriji Galiotović u centru Sinja. Bog je bio milostiv i otvorio nam vrata Poglavarstva grada koje nam je besplatno ustupilo prostor galerije za prikazivanje filma i za javnu tribinu koja je potom uslijedila. Projekcija filma održana je 15. i 16., a tribina 17. lipnja 2013. Najavu događaja oglasio je sinjski internetski portal Ferata koji je ujedno izvijestio o svemu (LINKOVI; SLIKA). Tribine su priređene još i 22. i 29. lipnja, a rad sa Sinjanima koji su bili spremni i dalje slušati o Bogu, Kristu i spasenju nastavljen je idući mjesec. Na sastanku održanom 20. srpnja pridružili su nam se i braća i sestre iz Zagreba, Sitnica i troje mladih iz organizacije Youth with a mission. Predviđeno je da se evangelizacija nastavi nakon ljetne stanke tijekom rujna.

Dužnost nam je i ovom putem zahvaliti čelnim ljudima grada Sinja koji su nam omogućili korištenje Galerije i tako dali doprinos širenju Božje Riječi i načela za ispravan, kršćanski obiteljski život.

Kontakt

Evanđeoska pentekostna crkva
Isus svjetlo svijeta

Mažuranićevo šetalište 37
HR-21000 Split

IBAN: HR7924840081106336307

Pastor: Igor Vrgoč
HR-21000 Split
Mobitel: 095 901 9407
E-mail: igor.vrgoc@gmail.com

Leo Radmilo
mob.    091 45 44 534
e-mail  leo.radmilo@gmail.com

Arsen Duplančić
mob.    091 54 08 505
e-mail  arsenduplancic@gmail.com